Wat is het verschil tussen een variabel en vast energiecontract?

Wanneer je kiest voor een energiecontract, dan heb je de mogelijkheid om voor een vast of variabel tarief te gaan. Omdat er wel degelijk verschillen zitten tussen beide en het afhankelijk is van je persoonlijke situatie, welke optie het beste bij je past, is het goed te weten wat de verschillen zijn en welke eventueel voor jou het geschiktstkt is. Daarom nemen we je in dit artikel niet alleen mee in de verschillende tussen deze beide contracten, maar gaan we ook verder in op de voordelen die ze je bieden.

Het verschil in tarief

Goed om te weten, is dat het grootste verschil zit in de tarieven. Wanneer je kiest voor een vast contract, dan staan de tarieven die je betaalt voor gas en stroom voor een langere periode vast. Dit kan een jaar zijn, maar ook drie en vijf jaar behoren tot de mogelijkheden. Wel goed om te weten, is dat dit alleen geldt voor de tarieven per kuub gas of kWh stroom. Tarieven zoals belastingen en levering vallen hier buiten. Het voordeel aan een vast tarief, is dat je niet onderhevig bent aan prijsstijgingen. De andere kant is dan natuurlijk ook dat je bij een prijsdaling niet profiteert. Kies je voor een contract met variabele tarieven, dan heeft deze geen vaste looptijd en ben je vrij om te gaan wanneer je wilt. Vaak is je opzegtermijn niet langer dan een maand. De tarieven zijn binnen dit contract variabel. Dat houdt dus in dat je bij een prijsdaling direct profiteert en bij een stijging direct meer betaald.

Welke keuze is het beste?

De uiteindelijke keuze is aan jezelf. Toch zien we dat het vaak voordeliger is om te kiezen voor een vast tarief. Helemaal met de wetenschap van de enorme stijgingen de afgelopen periode, zijn de mensen die nu nog een vast contract hebben, natuurlijk ‘spekkoper’. Deze mensen betalen namelijk, ondanks de flinke verhogingen, niet meer dan de vooraf afgesproken tarieven. Het kan daarom dus heel goed zijn dat je bijvoorbeeld een stuk voordeliger uit bent door gewoon te blijven zitten waar je zit. Heb je geen contract, dan kan het verstandiger zijn om te kiezen voor een variabel tarief. Mochten de prijzen dan dalen, dan profiteer je direct mee. Helemaal gezien het prijsplafond, kunnen je tarieven, mits je onder het plafond blijft, nooit hoger worden dan 1,45 per kuub gas en 0,40 cent per kWh stroom.