Je hoort het steeds vaker. Wanneer je nu overstapt van energieleverancier, profiteer je van de dynamische tarieven. Maar wat is nu eigenlijk een dynamisch energiecontract en welke voor- en ook nadelen heeft het? Omdat de energiemarkt de afgelopen tijd redelijk is opgeschud, is het goed hier eens kritisch naar te kijken. Want de kans dat ook jouw contract inmiddels al is afgelopen of bijna op zijn eind is, die is natuurlijk vrij groot. Om dan de juiste keuze te kunnen maken, is het wel prettig te weten wat de verschillende contractvormen precies inhouden.
Inkoopprijzen
Wanneer je kiest voor een dynamisch energiecontract, dan houdt dit in dat je de prijs betaald die op dat moment geldig is. Het kan dan dus ook heel goed zijn dat je de ene dag bijvoorbeeld 1,20 betaald voor een kuub gas, terwijl dit de andere dan 0,90 cent is. Het grote voordeel hieraan is, is dat je natuurlijk altijd de juiste prijs betaald. Helemaal in de huidige tijd, kan dit ervoor zorgen dat je de kosten enigszins in de hand kunt houden. Helemaal gezien de meeste energieleverancier beschikking over een app, die in combinatie met een slimme meter exact kan vertellen wat de prijs per uur is voor een kWh stroom. De prijzen voor gas zijn overigens per dag aan te passen. Door dit inzichtelijk te hebben, kun je bijvoorbeeld zien wanneer het verstandig is je auto op te laden of om de wasmachine te laten draaien.
Hoe zit het met het prijsplafond?
Nu je weet wat een dynamisch contract is, is het ook goed om te kijken naar de combinatie met het prijsplafond. Omdat je natuurlijk dagelijks andere tarieven betaald voor gas en ieder uur voor stroom, kan het wat verwarrend zijn vergeleken met het prijsplafond. Om dit overzichtelijk te houden, is er door de overheid vastgesteld dat het tarief wat je minimaal één maand gemiddeld betaald per kuub gas en ook kWh stroom wordt genomen als tarief die wordt vergeleken met het prijsplafond. Dus mocht er een dag tussen zitten dat je ver boven het plafond zit, dan kan dit met de rest