Hoe kies ik mijn energieleverancier?

In de huidige tijd waarin onder andere onze energierekening een stuk hoger ligt dan vroeger, zien we dat er steeds meer mensen kijken naar het overstappen naar een andere energieleverancier. Hoewel er inmiddels een prijsplafond is ingesteld, zien we dat je nog steeds flink wat geld kunt besparen op het moment dat je hier slim mee om weet te springen. Wat je namelijk vaak ziet, is dat mensen zich focussen op de te betalen prijs per kuub gas of kWh stroom en geen rekening houden met aanvullende kosten. Kortom, genoeg reden om hier eens wat dieper in te duiken. Want hoe kies je eigenlijk je energieleverancier?

Bepaal je verbruik

Een belangrijke eerste stap om een eerlijk vergelijk te kunnen maken, is het in kaart brengen van je huidige verbruikt. Dit is vandaag de dag eenvoudig te achterhalen door te kijken naar de jaarafrekening van het voorbije jaar of door de meterstanden op je meter af te lezen en te vergelijken met het jaar ervoor. Houd er wel rekening mee dat wanneer je gezinssituatie verandert, dit natuurlijk ook van invloed is op het verbruik. Dit kan zowel in positieve, als in ‘negatieve’ zin zijn. Stel dat er kinderen het huis uitgaan of je ineens besluit een jacuzzi in de tuin te zetten, dan kun je wel nagaan wat dit met je energienota doet aan het einde van het jaar.

Kijk verder dan alleen naar de tarieven

Op het moment dat je verschillende energieleveranciers met elkaar gaat vergelijken, zul je zien dat de meesten adverteren met de prijs per kuub gas en per kWh stroom. Logisch ook, want dit zijn de kosten die uiteindelijk per eenheid die je verbruikt zou moeten voldoen. Toch is dit absoluut niet het geval. Naast deze kosten heb je namelijk ook te maken met belastingen, iets waar de energieleverancier overigens niet aan kan veranderen en de kosten voor levering van het stroom of gas. De kosten kunnen we door de leverancier zelf worden bepaald en dus bij de één een stuk hoger liggen dan bij de ander. Kijk daarom dus ook niet alleen naar de prijs per eenheid, maar naar de prijs in z’n totaliteit. Wat je vaak ziet, is dat wanneer de stroom of gasprijs laag ligt, de kosten voor levering doorgaans wat hoger liggen. Zeker iets om rekening mee te houden dus.