Hoeveel verbruikt een gemiddeld huishouden aan gas en energie?

Het verbruik van gas en ook stroom is de afgelopen tijd natuurlijk ontzettend actueel geworden. Met de torenhoge prijzen van de afgelopen maanden is het dus ook niet heel vreemd dat steeds meer gezinnen zich bewust worden van het feit dat het misschien allemaal wel een beetje minder kan. Om je een idee te geven wat het gemiddelde verbruik van een huishouden is, hebben we enkele scenario’s voor je uitgewerkt. Daarnaast hebben we ook enkele tips voor je, waarmee je direct flink op je energieverbruik kunt besparen.

Een gezin met twee kinderen

De voorkomendste samenstelling van een gemiddeld huishouden is een gezin met twee volwassenen en twee kinderen. Gemiddeld is het verbruik van dit gezin zo’n 1.200 kuub gas en 2.500 kilowatturen stroom. Uiteraard is het afhankelijk van allerlei verschillende factoren. Je kunt je wel voorstellen dat een stel pubers veel meer verbruiken, dan wanneer je kinderen 5 zijn. Vooral in de huidige tijd, waarin ze veel gamen en ook streamen, ligt het gemiddelde verbruik per kind hoger, dan dat dit jaren geleden het geval was.

Maak duidelijke afspraken

Dat de kosten stijgen dat is een ding wat zeker is. Toch zijn er verschillende manieren om het toch enigszins te kunnen beperken. Wat namelijk verstandig is om te doen, is om afspraken te maken met je kinderen en ook jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld de afspraak maken dat ze niet langer dan 5 minuten douchen en de lampen uit doen wanneer ze voor bijvoorbeeld het eten naar beneden gaan. Je zult namelijk merken dat ook deze kleine dingen op lange termijn een serieuze invloed kunnen hebben op de kosten.

Kies voor energiebesparende apparaten

Heb je nu koelkast die ouder is dan 10 jaar en een energielabel C of zelfs nog lager heeft, dan loont het zeker om hier kritisch naar te kijken. Door een nieuwe koelkast aan te schaffen met een energie A-label, zal het verbruik ineens drastisch omlaag gaan. De kosten die je dan maak voor de aanschaf van een nieuw apparaat, verdien je dan meestal binnen afzienbare tijd alweer terug.