Hoe werkt het prijsplafond voor gas en energie?

Het prijsplafond. Er is ontzettend veel om te doen geweest, maar eindelijk is het zover. Met de steeds verder stijgende energieprijzen in 2022, moest er iets gedaan worden voor de lage- en middeninkomens. Met een piekprijs van soms wel 3 euro per kuub gas en bijna een euro voor een kilowatt stroom, waren gezinnen verplicht de verwarming uit te doen en ‘s avonds onder een dekentje op de bank te gaan zitten. Door de invoering van het prijsplafond vanaf 2023 zou dit voorgoed verleden tijd moeten zijn. Maar hoe werkt dit prijsplafond voor gas en energie nu eigenlijk?

Wat is het prijsplafond

Het prijsplafond is een door de overheid vastgestelde prijs die maximaal kan worden doorberekend door de leverancier aan de consument. Echter geldt dit maar tot een bepaalde hoeveelheid gas en ook een bepaalde hoeveelheid stroom. Dit gemiddelde is gebaseerd op het verbruik van een gezin met twee kinderen. Daaruit is naar voren gekomen dat een gemiddeld gezin 1.200 kuub gas verbruikt per jaar en 2.900 kWh stroom. De prijs die je betaald op het moment dat je binnen deze hoeveelheden blijft, is per kuub gas vastgesteld op € 1,45 en voor stroom op € 0,40.

Hoe werkt het in de praktijk?

Vanaf 1 januari 2023 geldt dan eindelijk het prijsplafond. Waar ieder huishouden in november en december al een eenmalige tegemoetkoming van 190 euro per maand heeft gehad, is het vanaf nu niet meer mogelijk om meer te betalen per kuub gas, zolang je onder dit plafond blijft. Zijn de tarieven van je energieleverancier lager dan het prijsplafond, dan betaal je uiteraard niet meer dan dat. In de praktijk gaat het als volgt. Omdat je verbruik in de wintermaanden natuurlijk fors hoger ligt, dan in de zomermaanden. Wordt er gekeken naar het gemiddelde verbruik per jaar. Zo kan het dus heel goed zijn dat je in de eerste maanden van het jaar wat meer betaald, omdat er een deel boven het plafond valt, wordt dit bij de eindnota verrekend.

Wat betaal ik buiten het prijsplafond?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je met de hoeveelheid energie die is vastgesteld voor wat betreft het prijsplafond niet helemaal uitkomt. Alles boven de 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom wordt dan volledig belast. Dat houdt dus in dat je de op dat moment geldende tarieven betaald. Het kan daarom dus ook, ondanks het prijsplafond zeker verstandig zijn om kritisch te blijven kijken naar je huidige energieleverancier en ook zeker je ogen open te houden voor andere leveranciers. Het kan heel goed zijn dat je huidige leverancier boven het plafond zit, maar een ander er een stuk onder. Omdat het natuurlijk zonde is om teveel te betalen, kan het ook in dat geval zeker lonen om over te stappen.