Heb je zonnepanelen laten plaatsen, dan is dit in eerste instantie natuurlijk om je eigen stroomverbruik te kunnen dekken. Niet voor niets is de aanschaf van zonnepanelen daarom ook geen uitgave, maar een serieuze investering. Vooral gezien de hoge prijzen per kWh stroom, kiezen steeds meer mensen ervoor om het huis te voorzien van zonnepanelen. Naast het feit dat je zelfvoorzienend wordt op het gebied van stroom, draag je natuurlijk ook je steentje bij aan een schoner en beter milieu. Want ondanks dat een deel van ons stroom dat we gebruiken wordt opgewekt uit wind- en zonneparken, is er natuurlijk ook een deel dat alles behalve milieuvriendelijk wordt opgewekt. Omdat je natuurlijk nooit exact hetgeen kunt opwekken wat je ook daadwerkelijk gebruikt, kan het voorkomen dat je wel eens wat minder of wat meer opwekt. Maar wat gebeurt er wanneer je meer stroom opwekt, dan je daadwerkelijk zelf gebruikt?
Je kunt het stroom terugleveren
Stel dat je 9 panelen op je dak hebt liggen en deze leveren 7 kWh op, maar je verbruik is 5,6 kWh voor die dag. Dan houd je 1,4 kWh over. Dit kan worden teruggegeven aan het energienet. Op deze manier wordt het ergens anders alsnog gebruikt en ontvang je hiervoor een vergoeding. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Wel is het goed te weten dat deze regeling loopt tot 2025 en er daarna dus niet meer is. Binnen deze regeling ontvang je namelijk dezelfde prijs per kWh als dat je ook betaald. Goed om te weten is wel dat wanneer je meer teruglevert dan je verbruikt, je minder krijgt. Dat wordt een terugleververgoeding genoemd.
Hoe werkt het in de praktijk?
Je hebt net kunnen lezen dat je door de salderingsregeling dezelfde prijs per kWh krijgt, dan dat je betaald. Echter, wanneer je een overschot teruglevert, is dit niet het geval. Hoe werkt dit dan in de praktijk? Stal dat je op maandag 5 kWh produceert en maar 4 kWh verbruikt. Dan krijg je die 1 kWh gecompenseerd. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat je op dinsdag, wanneer je 4 opwekt en 5 verbruikt, niet hoeft bij te betalen. Dit wordt ook wel een compensatie genoemd. Zo kun je dus de ene met de andere dag compenseren. Lever je over het gehele jaar meer terug dan je hebt verbruikt, dan krijg je hier minder voor, dan wanneer je valt onder de salderingsregeling.