Heb je zonnepanelen of ben je voornemens ze te laten leggen? Dan is de kans vrij groot dat je wel eens hebt gehoord van het begrip ‘salderen’. De salderingsregeling is een regeling waarbij hetzelfde tarief voor het teruggeleverde stroom ontvangt, dan wat je er ook normaliter in het afgesloten contract voor betaald. Maar hoe werkt deze regeling nu in de praktijk en zitten er ook haken en ogen aan deze salderingsregeling? Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het dan zeker loont om een paar extra zonnepanelen op het dak te laten leggen, zodat je structureel meer opwekt, dan dat je verbruikt. Helaas werkt het in de praktijk niet zo. Hoe het wel werkt, vertellen we je in dit artikel.
Je wekt meer op dan je verbruikt
Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, wordt er eerst berekend hoeveel panelen je nodig hebt ten opzichte van het verbruik en ook het aantal uren zon. Op basis hiervan wordt er dan een keuze gemaakt voor het aantal panelen dat moet worden geplaatst, maar ook het type panelen. Omdat het niet exact in te schatten is hoeveel je daadwerkelijk opwekt, is het logisch dat je beter wat ruimer kunt gaan zitten, zodat je bijna zeker weet dat je meer opwekt, dan dat je verbruikt. De energie wat je meer opwekt, kun je natuurlijk niet zelf gebruiken en lever je terug aan het stroomnet. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Dezelfde vergoeding als in het contract staat, mits het binnen je verbruik valt.
De regeling zelf
De salderingsregeling is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen die zonnepanelen hebben niet bang hoeven te zijn dat ze de ene dag wel moeten betalen en de andere dag niet. Het kan natuurlijk zo zijn dat je de ene dag een stuk meer opwekt, dan de andere dag. Omdat je de dag dat je meer opwekt een deel terug levert aan het net, krijg je hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding is ervoor om de kosten die je dag erna maakt, waarbij je minder opwekt dan verbruikt, volledig te compenseren.
De uitzondering
Hetzelfde tarief ontvangen voor terugleveren als wat je verbruikt dat klinkt natuurlijk ontzettend aantrekkelijk! Toch is er één belangrijke voorwaarde, waardoor misbruik maken niet kan. Zo krijg je namelijk alleen over het aantal teruggeleverd kWh binnen je verbruik de volledige vergoeding en valt de rest buiten deze salderingsregeling. Wek je bijvoorbeeld 100 kWh per jaar meer op dan je verbruikt, dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding, die aanzienlijk lager ligt, dan wanneer het binnen je verbruik valt. Op deze manier kun je alles energie die je verbruikt met elkaar compenseren en wordt de opgewekte stroom daarbuiten tegen een gereduceerd tarief gecompenseerd.